Afbeelding
Foto: Anny Huberts

War Graves Week komt naar Overloon

Algemeen 467 keer gelezen

OVERLOON | Stichting Overloon War Chronicles sluit ook dit jaar weer aan bij de “War Graves Week”. Een wereldwijd evenement georganiseerd door de Commonwealth War Graves Commission, ofwel CWGC. Opgericht in 1917, herdenken we de 1,7 miljoen mannen en vrouwen uit het Britse Gemenebest, die het leven lieten tijdens de twee wereldoorlogen. De CWGC draagt zorg voor begraafplaatsen, gedenktekens, graven, landschappen en archiefstukken op 23.000 plaatsen en dit in meer dan 150 landen en gebieden over de hele wereld. Eén van deze plaatsen is Overloon War Cemetery aan de Vierlingsbeekseweg in Overloon.

“War Graves Week” is een initiatief van de CWGC om mensen het oorlogserfgoed bij hen in de buurt te laten ontdekken. Belangstellenden horen tijdens rondleidingen indrukwekkende verhalen van de mannen van de strijdkrachten van het Gemenebest die stierven in de Tweede Wereldoorlog en die begraven liggen op Overloon War Cemetery.

Er worden gratis rondleidingen gegeven op Overloon War Cemetery aan de Vierlingsbeekseweg in Overloon op:

  • zaterdag 11 mei om 12.30 uur
  • woensdag 15 mei om 19.00 uur

Aanmelden is niet nodig.

De rondleidingen duren ca. 1,5 uur en worden gegeven door enkele leden van stichting Overloon War Chronicles. Deze stichting heeft als doel de Slag om Overloon levend te houden en uit te dragen, zowel nationaal als internationaal. Zo probeert men al enkele jaren familieleden te traceren die kunnen helpen bij het vinden van foto’s en achtergrondverhalen van de 281 militairen die begraven liggen in Overloon. Inmiddels heeft dit geresulteerd tot 174 portretfoto’s die regelmatig bij de graven zichtbaar zijn.

Director General van de CWGC, Claire Horton, zegt: “Achter elke naam op een oorlogsgraf of gedenkteken in Overloon zit een menselijk verhaal dat wacht om ontdekt te worden en War Graves Week is de perfecte gelegenheid om precies dat te doen. Als wereldleiders in herdenking is het onze missie om ervoor te zorgen dat degenen die in dienst of als gevolg van een conflict stierven, herdacht worden zodat zij, en de menselijke tol van oorlog, voor altijd herinnerd worden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant